Laparoscopos myoma enucleált nők vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szemészet, urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Papp Zoltán Ferenc

Előadás adatai

Előadás címe: 
Laparoscopos myoma enucleált nők vizsgálata
Összefoglaló: 

A méhtestből kiinduló mesenchymalis eredetű leiomyoma a női kismedence leggyakrabban előforduló benignus tumora. Leggyakrabban a reproduktív korban lévő nőkben alakul ki. A Szülészek és Nőgyógyászok Nemzetközi Társaságának (FIGO) ajánlása szerint elhelyezkedése alapján megkülönböztetünk intramuralis, subserosus, submucosus és cervicalis lokalizációjú leiomyomát. Elhelyezkedés alapján a panaszokat okozó leiomyoma uteri műtéti kezelése eltérő. Jelen vizsgálatban a laparoscopos myoma enucletión átesett nőbetegeket vizsgáltuk. A fent említett műtét általánosan elfogadott indikációs köre, hogy a leiomyoma subserosus vagy intamuralis elhelyezkedésű legyen, a 3 és 15 centiméter közötti tumorméret és a multiplex leiomyoma.
A tanulmány során 62 laparoscopos úton végzett leiomyoma uteri enucleatión átesett nőbeteget vizsgáltunk. Megvizsgáltuk a primer laparoscopos postoperatív szövettani minták eredményét, a primer műtétet követő további konzervatív vagy műtéti kezelést és a primer műtétet követő szülészeti eseményeket. A 62 szövettani minta vizsgálata 57 esetben igazolt leimyoma uterit, 3 esetben egyidejű adenomyosist és leiomyomát és 2 esetben adenomyosist, tehát a transabdominalis ultrahang alapú diagnózis pozitív prediktív értéke 96,7 % volt az általunk vizsgált csoportban a méh leiomyomája kapcsán. A primer műtétet követően 10 esetben volt szükség további terápiára, 5 esetben konzervatív, 5 esetben sebészi kezelés történt. A primer műtétet követő további panaszok miatt konzervatív terápiában részesülő nőbetegek esetében 3 esetben oralis danazol terápia, és 2 esetben levonogestrel tartalmú intrauterin eszköz felhelyezése történt. A primer műtét után 5 alkalommal történt további műtéti kezelés: 2 transabdominalis és 1 transvaginalis hysterectomia, ezen kívül 2 újabb laparoscopos myoma enucleatio. A primer műtét utáni terhesség 14 esetben élveszüléssel és 8 esetben abortussal végződött. A 14 élveszülés esetén 12 esetben, tehát az esetek 85%-ában sectio caesarea és 2 esetben hüvelyi szülés történt. A 8 abortus közül 5 esetben történt abortus arteficialis a terhesség 12. hete előtt, 1 esetben missed abortion és 2 esetben in vitro fertilisatiót követő embryoredukció.

1. témavezető adatai
Név: 
Bacskó György
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program