Halmozottan sérült gyermekek ADL funkciójának javítása mozgásterápiával

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Szekunder prevenció (családorvoslás, preventív medicina), tercier prevenció (fizioterápia, rehabilitáció, ápolás és betegellátás)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Fazekas Erika

Előadás adatai

Előadás címe: 
Halmozottan sérült gyermekek ADL funkciójának javítása mozgásterápiával
Összefoglaló: 

Az orvostudomány fejlődésével egyre több sérült, ill. halmozottan sérült gyermek marad életben, akiknél a növekedés során a mozgásszervi elváltozások progressziót mutatnak, ezáltal életminőségük és önellátási képességük folyamatosan csökken. A szakirodalom egyetért abban, hogy a progresszió megállításában, lassításában, és az önellátási képesség lehető legmagasabb szintjének elérésében elengedhetetlenek a fizioterápiás módszerek. A leggyakrabban alkalmazott, ADL (Activities of Daily Living) funkciót mérő tesztek viszont felnőttekre lettek kidolgozva, így gyermekek esetén korlátozottan használhatók.
Jelen vizsgálat célja a halmozottan sérült gyermekek önellátási funkciójának fejlesztése volt, fizioterápiás eszközökkel, egyéni torna keretében. A programban négy, a Debreceni Nagytemplomi Református Egyházközösség Immánuel otthonába rendszeresen járó és halmozottan sérült gyermek vett részt szülői hozzájárulással, életkoruk 10-14 év közé esett. Az ADL funkciók felméréséhez Barthel indexet, FIM skálát és ADL tesztet használtam, de egy általam összeállított, gyermekekre adaptált kérdőívet is alkalmaztam. Vizsgáltam a fej- és törzskontrollt, a szem és kéz koordinációt, illetve a koncentrációs képességet is. A fizioterápiás foglalkozások 11 héten keresztül heti 2-szer 30-45 percesek voltak. Egyénre szabott foglalkozásokat tartottam, figyelembe véve, hogy melyek azok a területek, ahol leginkább szükség van a fejlesztésre, ill. melyik módszertől várható a legnagyobb hatás.
A tornaprogram végére mind a négy gyermeknél jelentős javulást értem el az önellátásban az általam összeállított kérdőív szempontjai szerint, ezzel szemben a másik három teszt alapján nem mutatkozott változás, ami feltehetően annak köszönhető, hogy ezek a kérdőívek gyermekek esetén kevésbé érzékenyek. Eredményeket értem el a fej- és törzskontroll, valamint a szem és kéz koordináció tekintetében is.
Eredményeim alapján hipotézisem, miszerint célzott egyéni tornával az önellátási szint fejleszthető, megerősítést nyert. Eredményeim arra is rámutatnak, hogy a csapatmunka elengedhetetlen a sérült gyermekek ellátásában, a gyógytornász pedig a csapat tagjaként jelentős javulást érhet el.

1. témavezető adatai
Név: 
Makhajda-Nagy Zsuzsanna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Fizioterápiás Tanszék
Díj: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program