Agyboncolások klinikopatológiai analízise

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Anatómia, morfológia, fejlődésbiológia, patológia, hisztológia, igaszságügyi orvostan
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Csokonay Ákos

Előadás adatai

Előadás címe: 
Agyboncolások klinikopatológiai analízise
Összefoglaló: 

A post-mortem neuropatológiai lelet az utolsó visszaigazolás a klinikus számára, ami a korszerű képalkotói eljárások korában is szolgálhat új adatokkal. Munkám célja összehasonlítani az agyboncolások eredményeit és a klinikai diagnózisokat.
A Neurológiai Klinikán 2011-2012-ben elhunyt 98 beteg agyát vizsgáltuk. A formalinban fixált agyak makroszkópos és szövettani vizsgálata a diagnosztikus protokollok szerint történt. A betegek MEDSOL-ban rendelkezésre álló klinikai adatait hasonlítottam össze a neuropatológiai vizsgálat eredményeivel.
A 98 beteg (52 nő, 46 férfi) átlagéletkora 71,09 év volt. A klinikai diagnózis szerint 62 betegnek ischaemiás, 22 betegnek vérzéses stroke-ja volt, 1 esetben feltételezték secunder agytörzsi vérzés kialakulását, 3 esetben volt ismert primer, 4 esetben metastaticus tumor. Három esetben meningitis vagy menigoencephalitis, 4 esetben egyéb központi idegrendszeri (KIR) kórfolyamat szerepelt diagnózisként. A képalkotó vizsgálatok alapján az ischaemiás stroke-ok 21%-ában feltételeztek vérzéses transzformációt. A neuropatológiai vizsgálat során az ischaemiás stroke-kal kezelt betegek 92%-ában definitív acut agyi infarctus igazolódott, 58%-ban annak vérzéses transzformációja is látszott; a fennmaradó esetekben ischaemiás elváltozások igazolódtak, melyek acut infarctus diagnosztikus kritériumait nem elégítették ki. Valamennyi vérzéses stroke vonatkozásában egyezett a klinikai és neuropatológiai diagnózis. Egy esetben klinikailag nem diagnosztizált subarachnoidealis vérzés, 17 esetben secunder agytörzsi vérzés is igazolódott. A primer és metastaticus tumorok és a KIR fertőzések tekintetében a klinikai véleményt minden esetben megerősítette a neuropatológiai vizsgálat. A neuropatológiai vizsgálat a Braak beosztás szerint 23 esetben I-II., 21 esetben III-IV., 6 esetben V. stádiumú Alzheimer-kór patológiát igazolt.
A neuropatológiai vizsgálat az esetek 42%-ában mindenben megerősítette, 51%-ában pontosította a klinikai diagnózist, 7%-ban pedig nem igazolta a klinikailag jelzett elváltozást. Mindezek alapján a post-mortem neuropatológiai vizsgálatoknak a korszerű képalkotói eljárások korában is fontos szerepe van.

1. témavezető adatai
Név: 
Hortobágyi Tibor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Pathológiai Intézet, Neuropathologiai Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Szepesi Rita
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Neurológiai Klinika
Díj: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program