Térdízületi sérülések arthroscopos diagnosztikája és műtéti ellátása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás, traumatológia, ortopédia, idegsebészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Gulyás Kristóf

Előadás adatai

Előadás címe: 
Térdízületi sérülések arthroscopos diagnosztikája és műtéti ellátása
Összefoglaló: 

Jelen előadás keretein belül szeretnék beszélni az ízületi tükrözés, azaz az arthroscopia történeti vonatkozásairól, a technika fejlődéséről, az arthroscopos beavatkozás technikai kivitelezéséről, valamint a traumatológia tárgykörén belül bizonyos sérülésformák arthroscopos diagnosztikájáról és ellátásáról.
Mint tudjuk a térdízület az emberi test egyik legnagyobb méretű és egyben legbonyolultabb felépítésű ízülete, a traumatológiában pedig gyakran találkozunk különböző eredetű sérüléseivel. A 19. század eleje óta fokozatosan került az érdeklődés középpontjába a betegek számára kevésbé megterhelő, rövidebb rehabilitációt igénylő, az ízületi integritást kevésbé befolyásoló módszer kifejlesztése, hiszen a nyílt arthrotomiás műtétek rehabilitációja hosszú időt vett igénybe és erősen invazív eljárást jelentett. Így indult fejlődésnek a (térdízületi) arthroscopia tudománya. A kezdetben csupán diagnosztikus beavatkozásként számon tartott arthroscopia jelentősége az utóbbi időben jelentősen megnőtt: a figyelem középpontjába a térdízületi sérülések fedetten elvégezhető terápiás eljárásai kerültek.
A kutatásom során azt vizsgáltam, hogy a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszékén 2005. január 1. és 2010. december 31. között elvégzett térdízületi arthroscopos beavatkozások előtt felállított klinikai diagnózis mennyiben egyezett az arthroscopos, definitív diagnózissal. Ehhez nagyban hasonló kutatást végeztek Angliában is, a Norfolk and Norwich University Hospital Traumatológiai Osztályán; ennek eredményeit a hazai eredmények után közlöm.
A prezentációm végén pedig szeretnék a meniscusok, azaz a térd rostporcos képleteinek sérüléseivel foglalkozni, illetve kitérnék ezek arthroscopos ellátásának meglévő, és új lehetőségeire.

1. témavezető adatai
Név: 
Németh Árpád
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program