A széklet calprotectin- teszttel szerzett klinikai tapasztalatok vastagbélbetegségekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Endokrinológia, nefrológia, gasztroenterológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Lovas Szilvia

Előadás adatai

Előadás címe: 
A széklet calprotectin- teszttel szerzett klinikai tapasztalatok vastagbélbetegségekben
Összefoglaló: 

A gyulladásos bélbetegségek (IBD) diagnózisa alapvetően a klinikai képen, az endoscopos eltéréseken és a képalkotó vizsgálatokon alapul. Az utóbbi években több laboratóriumi tesztet (CRP, We, thrombocyta-szám) használtak a diagnózis megerősítéséhez, az aktivitás méréséhez, de egyik sem bizonyult elég specifikusnak vagy szenzitívnek és nem mutattak összefüggést a tünetekkel és az aktivitási indexekkel. A calprotectin a granulocyták cytosoljában lévő calcium és cink kötő fehérje, mennyisége a székletben kiválóan tükrözi a bélmucosába migrált granulocyták mennyiségét, értéke összefügg a betegség aktivitásával, és felhasználható relapsus előrejelzésére vagy a kezelésre adott válasz megítélésére, ill. IBD és különböző funkcionális kórképek elkülönítésére.

A vizsgálati periódus alatt 115 beteg székletmintáján végeztünk calprotectin meghatározást kvantitatív gyorsteszt (Quantum Blue POC) használatával. A vizsgálatban résztvevő betegek közül 71 Crohn betegségben, 24 colitis ulcerosaban, 20 IBS-ben szenvedett. A gyári adatoknak megfelelően a <30 μg/g értéket normálisnak, 30-300 μg/g értéket enyhén pozitívnak, >300 μg/g értéket pozitívnak tartottuk.A vizsgált betegek friss endoscopos és laboratóriumi lelettel rendelkeztek, a minták leadásával egyidejűleg aktivitási indexet (CDAI, Mayo score) számoltunk.

Egyértelmű összefüggést találtunk a calprotectin értékek és az endoszkópos aktivitás között (SES-CD, Mayo endoscopos subscore). A calprotectin szorosabb összefüggést mutatott az észlelt nyálkahártya eltérésekkel, mint a klinikai aktivitási indexek, vagy a CRP érték. Negatív colonoscopos lelet és normál calprotectin érték segített a gyulladásos bélbetegségek és a funkcionális kórképek közötti differenciáldiagnosztikában.

A calprotectin teszt egyszerű, gyors, költséghatékony és non-invazív vizsgálat a Crohn betegség aktivitásának megítélésére. Klinikai gyakorlatban alkalmas lehet a betegek követésére, a betegség lefolyásának megítélésére, főként a gyermekgyógyászatban helyettesítheti az endoscopos vizsgálatokat.

1. témavezető adatai
Név: 
Palatka Károly
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Gastroenterológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program