Percutan vesekőműtétek hatékonyságának felmérése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szemészet, urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Erdélyi Balázs

Előadás adatai

Előadás címe: 
Percutan vesekőműtétek hatékonyságának felmérése
Összefoglaló: 

A vesekövesség (nephrolithiasis) világszerte egyike a leggyakoribb urológiai megbetegedéseknek. Európai prevalenciája 3-5%, incidenciája 0,2% körül mozog. A PCNL (percutan nephrolithotomia) egy minimálisan invazív beavatkozás, a módszert hazánkba Prof. Dr. Tóth Csaba vezette be 1984-ben, mely kiszorította a nyílt műtéttípusokat.
Jelen tanulmányban retrospektív módon vizsgáltuk a 2012-es évben az Urológiai Klinikán végzett PCNL beavatkozásokat. A betegek adatainak feldolgozásakor fő hangsúlyt kapott a vesekövek mérete, elhelyezkedése, a kőmentességet elért betegek aránya, a recidivák, a kiegészítő kezelések (ESWL), illetve az intra- , és postoperatív szövődmények előfordulásának gyakorisága.
A 2012. évben a PCNL műtétek száma 112, a betegek száma 101 volt. Ebből a megelőzően vesekővel kezelt esetek száma 50. Húgyúti gyulladás összesen 46 esetben állt fenn (az összes eset 41%-a). Harmincegy esetben fordult elő egy vagy több 2 cm-nél nagyobb kő. Öntvénykő 12 esetben volt észlelhető. A két centiméternél nagyobb kővel rendelkező betegek esetében két esetben volt dokumentálva ESWL kezelés, a kisebb köveseknél 28 esetben.
Minden műtét hason fekvő helyzetben zajlott, nephrostoma behelyezése száznyolc esetben történt. A posztoperatív röntgen 66 esetben írt le kőmentességet. Negyvenhat esetben a röntgenfelvétel residuális köveket igazolt, ebből csak 8 esetben haladta meg a fragmentum mérete az 5mm-t.
A beavatkozás során szövődmény huszonegy esetben lépett föl. Intraoperatív szövődményként hét esetben szignifikáns vérzés, hét esetben üregrendszeri sérülés fordult elő. Posztoperatív szövődményként egy esetben súlyos fertőzés, négy esetben vérzés, két esetben occulsio jelentkezett. A szövődményes esetekben az ápolási napok számának átlaga 8,4 nap, a szövődménymentes esetekben ez a szám 6,3 nap.
Vizsgálatunk is igazolta a nemzetközi eredményeket, miszerint a PCNL biztonságos és hatékony beavatkozás a vesekövek kezelésében. A műtéti technika fejlődésével a PCNL helyét a retrográd intrarenális sebészet veheti át a kisebb kövek tekintetében.

1. témavezető adatai
Név: 
Benyó Mátyás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Urológiai Klinika
Díj: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program