Intraokuláris daganatok diagnosztikus és követéses vizsgálati módszerei az egyes esetek tükrében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szemészet, urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Csaba Gábor László

Előadás adatai

Előadás címe: 
Intraokuláris daganatok diagnosztikus és követéses vizsgálati módszerei az egyes esetek tükrében
Összefoglaló: 

Az intraocularis daganatok diagnosztikájának alapját a mai napig a non-invazív klinikai vizsgáló eljárások határozzák meg. Ezen eljárások elengedhetetlenek a tumoros folyamat prognózisának meghatározásában és a terápia megtervezésében.
Célkitűzés: A szemben elhelyezkedő daganatok diagnosztikájában és követése során számos vizsgálómódszert alkalmazhatunk. A klinikumban, azonban csak 1-2 eljárást használnak a terápia megválasztására és az eredmény követésére. A vizsgált esetekben a többi non-invazív diagnosztikus lehetőség eredményeit is ismertetjük.
Esetek: 2012-2013-ban diagnosztizált, illetve intraoculáris daganat miatt kezelt, valamint a későbbiekben követett betegek bemutatása.
Alkalmazott módszereink: Indirekt binocularis oftalmoszkópia, ultrahang (UH)/ultrahangbiomikroszkópia (UBM), fundus foto, fluorescein angiographia (FLAG), color doppler vizsgálat és optikai coherens tomographia (OCT) vizsgálatok voltak.
Eredmények: Szinte minden esetben informatív vizsgáló és követési módszernek bizonyultak az indirekt binoculáris oftalmoszkópia és az UH/UBM vizsgálatok. Míg a FLAG vizsgálat, illetve color doppler csak az esetek egy részében adott információt. Az OCT vizsgálatok kizárólag a macula közeli daganatok esetében nyújtottak összehasonlításra alkalmas adatot.

1. témavezető adatai
Név: 
Damjanovich Judit
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Szemklinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program