Sysmex XN-1000 hematológiai automata rutin laboratóriumi vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Laboratóriumi medicina, klinikai mikrobiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Tóth Brigitta Ildikó

Előadás adatai

Előadás címe: 
Sysmex XN-1000 hematológiai automata rutin laboratóriumi vizsgálata
Összefoglaló: 

A Sysmex XN-1000 egy új fejlesztésű hematológiai automata, amely alkalmas a klinikai laboratóriumokban számos in vitro diagnosztikai vizsgálat elvégzésére. A korábbi Sysmex automatákhoz képest továbbfejlesztették, sokkal pontosabb meghatározást tesz lehetővé pl. liquor mintából, testüregi- és ízületi folyadékból. A thrombocyta szám meghatározást nem csak impedancia, hanem optikai elven is képes elvégezni.
Egy új készülék laboratóriumi bevezetéséhez összehasonlító vizsgálatok elvégzése szükséges. Az XN-1000 hematológiai automatával mért eredményeket az XE-2100L készülék eredményeivel, valamint manuális módszerekkel is összehasonlítottam. Készítettem perifériás vérkenetet magvas vörösvértestek manuális mennyiségi meghatározásához, valamint citospint cerebrospinalis folyadékból mononuclealis és polymorphonuclealis sejtek számlálásához.
Százharminc perifériás vérminta vizsgálata során a legjobb egyezést (R2=0,9972) a hemoglobin összehasonlításakor kaptam, a leggyengébb korrelációt a thrombocyta (R2=0,9816) esetén találtam, de még ez is nagyon jónak bizonyult. A vörösvértest (R2=0,9959), a fehérvérsejt (R2=0,9819) és hematokrit (R2=0,9752) esetén is nagyon jó korrelációt észleltem. A fehérvérsejt típusok közül a legjobb egyezést a neutrophyl granulocyták (R2=0,9895) esetében, legrosszabbat pedig a basophyl granulocytáknál (R2=0,7266) találtam. Az eredmények jó egyezést mutatnak az intézetben használt korábbi hematológiai automatákkal, valamint a mikroszkópban értékelt citospin, illetve a magvas vörösvérsejteket tartalmazó minták értékeivel. Harminchárom liquor minta elemzése során minden esetben ugyanazt az eredményt kaptuk az automatával, amit a citospin készítményben láttunk. Mindemellett a készülék nagyban hozzájárul a lelet-átfordulási idő rövidítéséhez.
A vizsgálati eredmények alapján a Sysmex XN-1000 és az XE-2100L automaták által mért eredmények jó egyezést mutatnak, ezért az új készülék bevezethető a rutin laboratóriumi diagnosztikába és jelentős fejlődést hoz az eddig nem vizsgálható paraméterek analízise által.

1. témavezető adatai
Név: 
Miszti-Blasius Kornél
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Laboratóriumi Medicina Intézet
Díj: 
3. díj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program